Гюстав Доре – майсторът на светлосенките

30/12/2020

Да дадеш живот на литературните герои. Да създадеш илюзия за движение върху плоския лист. Да вдъхнеш емоция на едно същество, което обитава страниците на книгите. Да имаш отношение към детайла и да облечеш думите с цвета на молива. Този талант притежават илюстраторите на книги, а един от най-известните между тях е Гюстав Доре. Макар и отишъл си преди повече от век, той все още е смятан за един от най-великите илюстратори на книги. А това признание му спечелва играта със светлосенките, в която е майстор.

Роден е на 6 януари 1832 г. в Страсбург, Франция. Баща му Пиер-Луи-Христофор Доре е строител на мостове и твърдо убеден, че синът му трябва да се занимава с инженерство. Когато той проявява интерес към рисуването, Пиер Доре не го приема добре, без да предполага, че синът му неволно ще последва неговите стъпки. Макар и не строител в пълния смисъл на думата, Гюстав Доре гради мостове между думите и хората, създавайки едни от най-впечатляващите илюстрации. Може би съвсем несъзнателно виновник за тази негова страст е бащата Пиер, който обичал да чете книги. Синът обичал да сяда в скута на баща си и така се докосва до първите рисунки.

 

Първите си илюстрации Гюстав Доре създава, когато е само на 10 години. Вдъхновението му съвсем не е просто, а напротив – той се насочва към текст, който е твърде сложен за неговата възраст, а именно „Божествена комедия“ на Данте Алигиери. Пет години по-късно заминава с майка си за Париж, където е приет в прочутия лицей на Карл Велики. Тогава идват и първите по-големи успехи на Гюстав Дюре. Един ден случайно минава покрай една книжарница и вижда илюстрации към сборника „Приключенията на Херкулес”. Доре не остава особено впечатлен и решава да създаде свои. На следващия ден отива при шефа на издателството Шарл Филипон и представя своите интерпретации върху Херкулес. Първоначално Филопон е резервиран, но решава да даде шанс на малкия художник. Сключва договор със съгласието на бащата и успехът не закъснява. Илюстрациите на Доре са истински хит и той много бързо става известен.

Може би няма да сгрешим, ако кажем, че Гюстав Доре е един от малкото, които са дарени със забележителен талант. Майсторът на светлосенките всъщност никога не получава художествено образование. За сметка на това прекарва много време в Лувъра и Националната библиотека, където сам изучава различни картини. Бил е и изключително дисциплиниран и разделял деня си на три части – сутрин се занимавал с графика, обедните часове посвещавал на живописта, а вечер се връщал обратно към графиката. Но макар и толкова вдъхновен и дисциплиниран, именно заради липсата на образование често го наричали „рисувач, който една гънка не може да нарисува както трябва“.

 

Но критиките не спират Гюстав Доре, чиито рисунки стават все по-популярни. Не след дълго той получава покани от автори като Оноре дьо Балзак и Франсоа Рабле, които пожелават именно той да илюстрира книгите им. Под ръката на Гюстав Доре оживяват обичани и до днес герои – Котаракът в чизми, Дон Кихот, Спящата красавица, Пепеляшка, Гаргантюа и Пантагрюел… Това са само част от образите, на които художникът вдъхва живот. Най-мащабната му и грандиозна работа обаче е Библията. През 1865 г. се появява изданието с 238 гравюри към Стария и Новия Завет. Монументалният труд е издаден първо на френски, а след това е преведен на всички европейски езици. Илюстрациите са определяни като такива с първостепенно значение за формирането на представата ни относно случващото се в Стария и Новия Завет.

Последната завършена работа на Гюстав Доре са илюстрациите към „Гарванът“ на Едгар Алън По. В края на живота си той си поставя отново голяма и смела цел, а именно да илюстрира великия Шекспир. Тя обаче остава неосъществена, защото Доре умира малко след като се захваща с рисунките. Въпреки че не успява да илюстрира Шекспир, Гюстав Доре остава в историята като един от най-влиятелните художници. Самият Винсент Ван Гог го нарича „художникът на народа“, тъй като той чрез творчеството си успява да стигне до очите и сърцата на хората, вдъхвайки емоция и живот на едни от най-обичаните литературни герои.

 

от

публикувано на: 30/12/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: