„Коледа с приятели”?

24/12/2020

Коледа е преди всичко традиция. По-точно, съвкупност от традиции, които ни дават сили да продължим напред, дори ако трябва да започнем отначало. От 2006 насам, джингъл белс и подобни си имат алтернатива. „Червеният тръбач на Дядо Коледа”, а.к.а. Нилс Ландгрен на всеки две години издава поредната „Коледа с приятели”, която впоследствие представя на турне из големи зали и малки църкви. Затварянето на световната култура от март 2020 попречи на турнето – датите автоматично се прехвърлиха за 2021, но не и на излизането на седмата част от поредицата, на която е посветен и клипа:

 

 

Какво ново в подборката, превърнала се в част от коледните джаз-алтернативни традиции? Преди всичко обръщането ѝ навън и леко настрани от досегашния европо, да не кажем скандинавско-центричен подход, обусловен по-скоро от публиката на живо, отколкото от традиционните ценители на естетиката на независимите издатели от АСТ. Както и включването на хита на Хосе Фелисиано „Feliz Navidad“ за финал. Може би заради виртуалните слушатели на платформите, надхвърлящи ограниченията на испаноезичните пазари и с това даващи им доста по-голяма тежест от преди. Артистично погледнато има смисъл и от включването на традиционни мелодии от цял свят – в случая от Южна Африка, Русия и Полша (нещо, което от години правят в дните около Коледа обществените радиостанции, членки на Европейския съюз за радио и телевизия).

 

 

 

Иначе сред гостите изпъква името на пианистката и певица Ида Санд, която заедно с другите гост-вокалисти и самия Ландгрен с характерния му фалцет дава акапелно начало с „This Christmas“ на китариста Йохан Норберг. Явно заглавието е подвело колегите от „Айриш таймс”, че става дума за едноименната досада на Джордж Майкъл и явно без да е изслушан диска, великодушно му се отпускат три от пет звезди, като единствено липсва сравнението със „Сам вкъщи“. Интересната разработка на Линдгрен на „Аве Мария” на Шуберт и еклектиката, стигаща от Брел до Бритън са сред определените изненади на тази „Коледа с приятели”, колкото и да е невъзможна, ако се спазват препоръките на властите.

от

публикувано на: 24/12/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: